Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Pomiń baner

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

W piątek, 26 lipca br. dziedziniec arkadowy Collegium Maius będzie nieczynny

Tradycją jest, że 26 lipca każdego roku obchodzone jest w ramach rocznicy wydania przez króla Władysława Jagiełłę w 1400 r. przywileju odnowienia Uniwersytetu. Spożycie wspólnego posiłku przez grono wybitnych uczonych, profesorów, ludzi związanych z Uniwersytetem lub dla niego zasłużonych, jest jedynie pretekstem do spotkania w gronie intelektualistów, do prowadzenia interesujących rozmów, wymiany poglądów, ale i do dysputy, po specjalnie na tę okazję przygotowanym wykładzie. W ostatnich latach podczas śniadania wykłady wygłaszali m.in. prof. dr hab. Jacek Purchla "Dziedzictwo a rozwój. Doświadczenie Krakowa", prof. dr hab. Adam Strzałkowski "Fizyka oknem na świat", prof. dr hab. Adam Zając "Polskie kwiaty", prof. Jacek Popiel "O języku polskim".

O stronę kulinarną śniadań troszczą się krakowscy restauratorzy, którzy na podstawie starych ksiąg przygotowują potrawy nawiązujące do dań historycznych, spożywanych przez zacne grono akademików przed wiekami. Na stołach królują wprawdzie proste potrawy jak: miód z górskiej pasieki, świeże konfitury, rzepa z czosnkiem, przyprawiane ziołami twarogi, kołacze z serem, owoce i oczywiście pachnący wiejski chleb, jednak wszystkie potrawy przygotowane są ogromną znajomością sztuki kulinarnej. Chociaż śniadania współczesne są dużo skromniejsze od biesiad, do których zasiadali uczeni mężowie przed wiekami – co pozwalają stwierdzić stosowne zapiski w historycznych dokumentach – to nie umniejszają one wartości tych spotkań, których istotną treść stanowią przecież wykłady i następujące po nich dysputy elity uniwersyteckiej.

Biuro Informacji UJ

Data opublikowania: 23.07.2013
Osoba publikująca: Paweł Siemianowski